• Multidisciplinair
  • Productie volgens klantspecificatie
  • Creatieve vakmensen
  • Eigen engineeringafdeling

« Terug

“In de praktijk leer je het ’t best”

Afbeelding_metro_artikel_2.jpg15 dec 14

Mbo- leerlingen Techniek zien werktekeningen letterlijk tot leven komen bij machinefabriek Poot.

“Een beetje meekijken met de Grote Jongens en vooral heel veel koffie halen.” Veel had Ian Hollander (18) niet verwacht van zijn stage bij ma- chinefabriek Poot. Met een beetje geluk zou hij mogen meedraaien als een veredelde loopjongen. Vreemd had hij dat ook niet gevonden. Want zeg nu zelf: wie laat een eerstejaars al zelfstandig met zijn tengels aan dure metalen platen en nog duurdere las- apparatuur zitten?

Nou, Sjaak en Carin Poot dus. “En met een goede reden”, aldus de eige- naren van het gelijknamige familiebe- drijf. “Want je kunt iemand tig keer vertellen hoe je moet lassen, frezen of een CNC machine bedient; je leert het pas echt door het te doen. Precies zo- als veel van onze oudere werknemers het vak hebben geleerd bij de vroege- re scheepswerf Wilton-Feijenoord. Zij zijn dan ook een dankbaar aanspreek- punt voor jongens. En proberen hen vaderlijk te behoeden voor fouten die zij zelf ooit als leerling maakten.”

Het bevalt Ian prima, dat lassen. 

Voor hem is dat nu al winst. Want nog maar kort geleden had hij geen idee wat hij wilde worden. Uiteinde- lijk koos hij voor een vervolgstudie in de techniek. Hij meldde zich aan voor een Beroeps Opleidende Leer- weg (BOL) bij Stre@m Opleidingen, opleidingscentrum voor de Metaal- techniek. Zijn schooljaar begon hij, “ietwat saai”, met theorielessen in het klaslokaal. Maar nu hij stage loopt, be- gint hij steeds beter te snappen wat er nu zo leuk is aan de techniek. “Lekker bezig zijn met je handen, zelfstandig werken en het vooruitzicht op een mooie baan met dito salaris.”

Ednald Hous (21) is één van de an- dere ‘jonkies’ op de werkvloer. Hij is net een jaartje verder dan Ian en volgt geen BOL, maar een Beroeps Begelei- dende Leerweg. Het grote verschil met Ian is dat hij bij Poot voor vier dagen per week in dienst is. “En dat ik daar- voor ook gewoon betaald krijg”, grin- nikt hij. “Mijn vijfde ‘werkdag’ ga ik naar Zadkine Techniek. Om daar mijn theorie bij te spijkeren.”

Ednald voelt zich bij Poot als een

vis in het water. De BOL-stage die hij er als eerstejaars liep, beviel zo goed dat hij zich die zomer direct aanmeld- de voor een vakantiebaantje. Nu, een jaar verder in zijn opleiding, is het zijn leerbedrijf geworden. En wanneer hij straks zijn mbo niveau 2 diploma op zak heeft (eventueel aangevuld met een mbo niveau 3 of 4 opleiding), wil hij er liefst voor vast gaan werken.

“Het werk wat je hier doet, is ge- woon super gaaf. De ene keer werk je aan een ‘speed-gate’ voor een garage of penitentiaire inrichting. Dan weer aan de rails voor een glazenwasinstal- latie. Bij Poot zie je je werktekeningen letterlijk tot leven komen. Daarom snap ik ze ook beter dan op school. En omdat je weet dat een fout op de werkvloer meteen flink in de papie- ren kan lopen, werk ik ook een stuk secuurder.”

Bron: ILJA POST, rotterdam@metronieuws.nl 

Labels
Algemeen nieuws

« Terug

Scroll naar boven